4 poten van innovatiekracht
UPPSALA

Ontwikkel deze 4 poten van innovatiekracht

Als ik tijdens innovatieworkshops als opwarmertje mensen vraag te tekenen waar ze aan denken bij innovatie krijg ik zonder uitzondering voor minimaal 70% schetsen met iets van een lampje. Dat lampje staat voor ideeën. En ja, natuurlijk zijn ideeën belangrijk voor innovatie. Maar het is maar een klein deel van het succes. Deze beperkte blik op #innovatie gaat ten koste van #innovatiekracht

MIT verklaart in een recent artikel de innovatiemethode #DesignThinkingnagenoeg dood. Hoewel de iteratieve methode in veel organisaties als grote belofte voor vernieuwing is ontvangen, blijven diezelfde organisaties te veel steken in de eerste fases: ideeën bedenken en post-its plakken. 

Niet voor niets bestaat Design Thinking en iedere andere innovatiemethode ook uit maken en testen. Niet één aspect van het innovatieconcept, maar alle aspecten. Niet één keer, maar net zolang tot de cruciale hypotheses bevestigd zijn. 

Helaas worden de ‘recepten’ voor innovatie, of het nu gaat om innovatiesprints van AJ&Smart, de VOORT-methode, of de bekende double diamond van Design Thinking, niet altijd even letterlijk genomen. Veel sprints eindigen als de eerste ideeën gepresenteerd worden. Zo sterft innovatie in de schoonheid van een enthousiast team. Maar waarom?

Ideeën bedenken is één ding. Ze realiseren is wat anders. Dat vergt moed, discipline en actie. We hebben als mens de neiging net zo verliefd te worden op onze ideeën als op onze kinderen. No way dat we ze de kans geven om ‘afgetest’; te worden. Daarnaast is feedback geven een gave die niet veel leiders of collega’s beheersen. En ook feedback vragen is zelden een forte. Daarbij komt vaak nog het gevoel dat iets goed onderzoeken, uitwerken/maken en testen geen ‘echt werk’ is. Experimenteren is te gedetailleerd, komst te veel tijd of is iets wat beter aan stagiairs overgelaten kan worden. Tel daarbij op de vermeende haast en drukte die in iedere organisatie speelt en het recept voor het verkwanselen van ideeën is af. Hierdoor wordt naar schatting minder dan 10% van alle nieuwe ideeën in een organisatie daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het ontbreekt letterlijk aan DOEN!

Zo’n halfslachtige aanpak schetst een gebrek aan innovatiekracht. Innovatiekracht is het vermogen van een organisatie om continu tot innovaties te komen en deze succesvol in de markt te zetten. Innovatiekracht stoelt op 4 poten. Poten die ieder evenredig getraind moeten worden. Zoals het geen zin heeft 1 keer naar de sportschool te gaan voor sterke spieren, vraagt innovatie ook om continue ontwikkeling van alle 4 de poten van innovatiekracht. Die poten zijn: het genereren en verzamelen van ideeën (input), het structureel aanpakken van innovatiewerkzaamheden (gewoonte), het benutten van de kiemkracht uit de ideeën (mindset en verbeelding). De spieren van deze 4 poten moeten in teams en de individuele teams getraind en onderhouden worden. 

Dit is de visualisatie van innovatiekracht en de assets per ‘poot’

No alt text provided for this image

Input

Innovatie start met input die ideeën kan helpen ontkiemen. Daarvoor is gerichte serendipity nodig: teamleden moeten actief ‘grazen’ in de juiste bronnen. We organiseren input door bronnen te structureren en crossovers aan te brengen, zodat input tot kruisbestuiving en tot output zal leiden.

Gewoonte

Innoveren vergt discipline. Het moet een gewoonte zijn om regelmatig ideeen te ontwikkelen, te beoordelen, uit te werken, te testen, te valideren en te realiseren. Ook moeten innovaties worden geborgd, gemanaged en (lessen eruit) gearchiveerd. Wij helpen met strategie methodes, tools, structuren en bijbehorende KPI’s.

Mindset

Innovaties bedenken, beoordelen en voordragen vergt de juiste mindset: het zelfvertrouwen dat je weet wat van waarde is.

De durf om vaste gewoontes, experts of directies te challengen. De cultuur om ‘gekke’ ideeën en proefballonnetjes los te kunnen laten en collega’s tot gedachte-experimenten uit te nodigen. Hiervoor begeleiden we zowel op individueel als team/organisatieniveau. 

Verbeelding

Ook met de meest fanatische input, gewoonte en mindset komen innovatieve gedachten niet altijd tot de eindstreep. Het vergt een creatief vermogen om ideeën te vertalen naar kansen of bedreigingen voor alle of specifieke onderdelen van de organisatie. Zeker vage ideeën kunnen onterecht ‘afvallen’ omdat het voorstellingsvermogen ontbreekt om de impact op langere termijn te doorgronden. #Creativiteit#verbeelding en #communicatie zijn dus belangrijke onderdelen van de innovatiekracht methodiek. Ook dat trainen we zowel op individueel als groepsniveau.

Hoe ontwikkel je deze poten binnen een team? Hoe weet je hoe je innovatiekracht ervoor staat? Waarin zijn andere bedrijven beter? 

Omdat we veel van dit soort vragen krijgen over wat innovatiekracht is en hoe je het ontwikkelt, organiseren we masterclasses. Daarin nemen we de principes van innovatiekracht door en de tips en tricks om deze te ontwikkelen. Wil je daar een keer bij aansluiten? Op https://www.innovatiekrachtacademie.nl staat meer informatie. En natuurlijk kan je ook altijd met vragen terecht bij bij (Chantal Verweij) op [email protected].

Geïnspireerd blijven?

Let's keep in touch!

 

We delen onze inzichten, tips en inspiratie alleen als we echt iets leuks of interessants hebben. Volg je ons in deze serendipity? We spammen je niet en je kan altijd opzeggen.