Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor sit amet
Veel organisaties willen innovatief of innovatiever zijn. Naast ‘betrouwbaar’ is ‘innovatief’ dan ook het meest gebezigde woord op corporate websites. Vaak zijn beide woorden niet waar ;-) Maar aan meer en beter innoveren is per direct wat te doen. Het is immers geen ‘rocket science’. Hier wat praktische tips om een slinger geven aan je innovatie-ambitie, zodat je sneller tastbaar resultaat boekt.
Tip 1: Spreid de energie (tijd, menskracht, budget) over kleinere (incrementele) en radicalere (diversificatie) soorten innovatie. Met incrementele innovatie traint de organisatie de innovatiespieren om krachtig genoeg te zijn. En er ontstaat vanuit de praktijk een innovatieve cultuur, een mindset dat innovatie kan, mag en waardevol is.
Tip 2: Organiseer de broodnodige input. Innoveren is combineren. Zorg dus dat het team voldoende inzicht heeft in nabije en toekomstige trends, fricties, klantvragen en interne ‘struggles’. Dan kunnen waardevolle combinaties van ideeën ontstaan die echt resultaat opleveren. Organiseer deze input in de vorm van presentaties, interviews, reportages, maar ook door ‘unusual’ mensen met specifieke kennis van binnen of buiten de organisatie bij innovatie te betrekken.
Tip 3: Wordt niet verliefd op goede ideeën. Goede ideeën zijn alleen goed als ze hun waarde in de praktijk bewijzen. Test iedere gedachte (hypothese) dus zo snel mogelijk uit, ver voordat een concept af lijkt. Een innovatieconcept bestaat uit heel veel verschillende onderdelen die ieder geprototyped en getest moeten worden. Let hierbij op: de ‘devil is in the detail’. Test van je concept in losse experimenten bijvoorbeeld de naam, het design, de teksten, de campagne-uitingen, het bestelformulier, het proces, de bemensing, de training van betrokkenen, de koppeling met bestaande systemen, de support bij de klantenservice, etc etc. Een innovatief idee is slechts zo sterk als de zwakste schakel in het geheel.
Tip 4: Bewaak de kraamkamer. Te vaak wordt gezegd ’HET werkt niet’. Zonder duidelijk te hebben welk onderdeel van het concept ‘het’ betreft. Waardoor een innovatief concept in z’n geheel de nek om wordt gedraaid, nog voordat het de kans heeft gekregen zich te bewijzen. Dit is onnodige kapitaalvernietiging met een multipliereffect: er ontstaat een negatieve beleving rondom innovatie, er lijkt te veel tijd verloren te gaan aan projecten die toch niet lukken en niemand wil betrokken zijn bij meerdere ‘mislukkingen’. Beperk deze schade door sneller en vaker deelaspecten te testen en met de uitkomsten te optimaliseren.
Tip 5: Maak er een gewoonte van. Innoveren doe je niet af en toe. Net zoals je niet fit en sterk ben na 1 x sportschool. Innoveren is een vaste taak op het programma van iedere medewerker, ieder team en iedere businessunit. Adopteer het motto ‘Een week niet geïnnoveerd is een (toekomstige) week minder impact gegenereerd’.
Hoe ziet de werkwijze er dan uit?
Tip 6: Zorg voor de juiste vertrekpunten, zoals een gedragen begrip van de organisatiestrategie en de daarop gebaseerde innovatiestrategie. In een innovatiestrategie leg je vast wat de innovatiedomeinen (zoals doelgroepen, trends), soorten innovaties (zoals procesinnovatie, productinnovatie, engagement innovatie) innovatiemethodes (zoals designthinking, innovatiesprints of open innovatie) en kpi’s (zoals x aantal ideeën, x aantal experimenten, x% van de omzet binnen 5 jaar vanuit doelgroep y) zijn, zodat er een toetsingskader ontstaat waaraan innovatieve ideeën kunnen worden getoetst.
Tip 7: Jat erop los. Het is geen doel op zich om het innovatiefst te zijn. Het doel is om maximaal resultaat te boeken. Zorg dus dat je een snelle volger bent van bewezen successen. Kijk actief naar voorbeelden van wat anderen (B-to-B, B-to-C en van overheidsinstellingen) slim doen.
Kortom: de blik naar buiten, een heldere richting, tijd voor experimenteren en doen, het innovatiewerk over iedereen verdelen en verliefdheid uitstellen. Daarmee kom je al een heel eind verder dan nu.
Geïnspireerd blijven?
Let's keep in touch!
We delen onze inzichten, tips en inspiratie alleen als we echt iets leuks of interessants hebben. Volg je ons in deze serendipity? We spammen je niet en je kan altijd opzeggen.